Wednesday, October 19, 2011

Injera, doro wot, tibs wot, yenqulal wot





ETIOPIALAINEN LIHAPATA / FRIED BEEF STEW / TIBS WOT  ጥብስ ወጥ 
(3-4 annosta)


2,5 dl punasipulia pilkottuna (red onions chopped)
2,5 dl maustettua voita (buttered spice)
1,25 dl berberetä (berbere)
450 g naudan lihasuikaleita (beef)
¼ tl kaardemummaa (cardamom)
¼ tl inkivääriä (ginger)
¼ tl kuminaa (cumin)
¼ tl neilikkaa (cloves)
¼ tl valkosipulia (garlic)
¼ tl mustapippuria (black pepper)
1,25 dl punaviiniä (red wine)
2,5 dl vettä (water)
suolaa (salt)


1. Ruskista sipuleita pannulla. Lisää voi ja sekoita. Lisää berbere ja viini.
2. Paista lihasuikaleet erillisellä pannulla pehmeäksi.
3. Lisää liha sipulien joukkoon ja sekoita. 
4. Lisää vettä ja jatka sekoittamista.
5. Lisää kaikki mausteet ja suola ja anna hautua matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia.


Tarjoillaan kuumana!


(Cook onions, add butter, berbere and wine. Cook beef separately. Add fried meat to onions. Add water, spices and salt. Let simmer at low heat for 15-20 minutes. Serve hot.)




MUNAPAISTOS / EGG SAUCE / YENQULAL WOT  የእንቁላል  ወጥ
(n. 3 annosta)


1,25 dl sipulia (onion)
0,3 dl berberetä (berbere)
1,25 dl maustettua voita (spiced butter)
0,3 dl punaviiniä (redwine)
3 munan keltuaista (egg yolks)
½ tl inkivääriä (ginger)

¼ tl mustapippuria (black pepper)
suolaa (salt)
5 dl vettä (water)

1. Ruskista sipulit. Lisää 1,25 dl vettä ja sekoita. Lisää berbere ja maustettu voi.
2. Keitä  munia noin 10 minuuttia. Erota keltuaiset valkuaisista.
3. Pilko keltuaiset erillisessä kulhossa. Lisää 3,25 dl vettä ja sekoita tasaiseksi. 
4. Kaada keltuaisseos sipulien joukkoon ja sekoita hyvin. Paista hyvin. 
5. Lisää viini ja mausteet ja sekoita hyvin. 

Tarjoillaan kuumana!

(Cook onions. Add water, berbere and spiced butter. Boil eggs for 10 minutes. Separate the yolks from the whites. Break the yolks and add water. Stir until smooth. Pour into cooking pan with onions. Add wine, spices and mix well. Serve hot.)




TOMAATTICHILISEOS / FRESH TOMATOES WITH GREEN PEPPER / TEEMATEEM, BEQARYA  ቲማቲም  በቃሪያ
(6 annosta)


3 suurta tomaattia (tomatoes)
4 tuoretta chiliä (green pepper)
0,6 dl punasipulia pilkottuna (red onions)
4 rkl öljyä (oil)
4 tl sitruunamehua (lemon juice)
suolaa (salt)
¼ tl mustapippuria (black pepper)


1. Pese tomaatit ja pilko pieniksi paloiksi. 
2. Poista chilin siemenet ja pilko chilit pieniksi.
3. Lisää öljy, suola, mustapippuri ja sitruunamehu.
4. Lisää tomaatit ja sekoita varovasti.


Tarjoillaan kylmänä! 


(Wash and chop tomatoes. Chop green peppers. Add oil, salt, black pepper and lemon juice. Add tomatoes and mix gently. Serve cold.)



Tähän injerataikinaan sekoitin hieman teff-jauhoja (2,5 dl) ja injeroista tulikin parhaita ikinä!

No comments:

Post a Comment