Saturday, November 26, 2011

Jouluseimi / Christmas crib



Ostin Anttilasta jouluseimen hahmot ja Sinooperista puulaatikon, jonka päällystin paperilla. Nyt olohuonetta somistaa kaunis jouluseimi.. Joulua odotellessa...

Friday, November 25, 2011

Hopeatoffee / Licorice toffee



HOPEATOFFEE / LICORICE TOFFEE


1 dl sokeria (sugar)
1 dl lakritsikastiketta (licorice sauce)
3/4 dl vaaleaa siirappia (light syrup)
3/4 dl vispikermaa (whipping cream)


1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita hyvin.
2. Kuumenna seos. Keitä seosta ja hämmennä välillä, kunnes seoksen lämpötila on 120 astetta.




3. Kaada toffeemassa öljyttyyn uunivuokaan ja anna jäähtyä sen verran, että voit sitä käsitellä.




4. Muovaa öljytyin käsin massasta tankoja ja nosta tangot viileään kovettumaan.




5. Paloittele toffeetangot sopiviksi paloiksi ja kääri muovikelmuun tai sellofaaniin.




(Mix all the ingredients into a pot. Warm the mixture until it's 120 degrees Celsius. Pour the mixture into an oiled dish and let it cool until you can touch it. Oil your hands and make the toffee into sticks. Put the sticks in a cool place to harden. Cut the toffee into pieces and wrap it in a cling film.)

Täytetty leipäkäärö / Filled bread



TÄYTETTY LEIPÄKÄÄRÖ

Taikina: (dough):
5 dl vettä (water)
50 g hiivaa (yeast)
2 rkl siirappia (syrup)
1 tl suolaa (salt)
3 dl grahamjauhoja (Graham flour)
2 dl kaurahiutaleita (oat bran)
n. 6 dl vehnäjauhoja (flour)
0,5 dl öljyä (oil)

Täyte: (Filling):
1 dl dijoninsinappia (dijon mustard)
250 g kinkkuviipaleita (sliced ham)
250 g juustoviipaleita (sliced cheese)

Pinnalle: (Topping):
muna (egg)

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon siirappi, suola, grahamjauhot ja kaurahiutaleet.
2. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Lisää öljy.
3. Anna taikinan kohota 20 minuuttia.
4. Jaa taikina kahtia. Kauli puolet taikinasta suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levylle puolet täytteistä.
5. Kääri levy rullalle ja nosta pellille. 
6. Tee samoin toiselle taikinapuolikkaalle.
7. Voitele leivät munalla.
8. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. 


(Mix the dough and let it rise. Divide the dough into two pieces and roll each piece into a thin rectangle. Spread the filling in the rectangles. Roll the rectangles like a Swiss roll. Grease the bread with egg and bake in 200 degrees Celsius for 20-25 minutes.)

Thursday, November 17, 2011

Isänpäivän konjakkikonvehdit / Cognac chocolate for Father's day



KONJAKKI-SUKLAAKONVEHDIT


200g maitosuklaata


Täyte:
120 g tummaa suklaata
80 g kuohukermaa
20 g hunajaa
20 g suolatonta voita
4 rkl konjakkia


1. Temperoi 200g maitosuklaa: sulata suklaa kunnes sen lämpötila on 45 astetta. Kaada 2/3 suklaasta lasiselle leikkuulaudalle. Levitä suklaata, kunnes se jäähtyy 27 asteiseksi. Kaada suklaa takaisin lopun suklaan joukkoon ja sekoita. Lämpötilan tulisi olla 31-32 astetta.
2. Kaada silikonimuotti täyteen temperoitua suklaata. Valuta ylimääräinen suklaa pois. Kuoren tulisi olla mahdollisimman ohut. Puhdista muotin pinta suklaasta esim. nuolijalla. Anna kuoren jähmettyä.
3. Ylijääneen temperoidun suklaan lämpötilan tulee pysyä 31-32 –asteessa, joten laita suklaa-astia lämpimällä vedellä täytetyn astian päälle.


4. Valmista täyte: Kiehauta kuohukerma ja hunaja kattilassa. Rouhi suklaa kulhoon. Kaada kiehautettu kerma-hunaja seos suklaan päälle. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi ja konjakki. Anna jäähtyä.
5. Laita täyte pursotinpussiin ja täytä konvehdit. Muotti tulee täyttää muutamaa milliä vaille täyteen. Anna täytteen jähmettyä.


6. Vala pohja: Kaada temperoitua suklaata muotin päälle. Vedä ylimääräinen suklaa pois nuolijalla. Laita muotti jääkaappiin.
7. Kumoa muotti pöydälle. Sulata valkosuklaata ja laita se pursotinpussiin. Koristele konvehdit.

Suklaa- ja mansikkakuppikakut / Chocolate and strawberry cupcakes


KUPPIKAKUT 

2 munaa (eggs)
1,5 dl sokeria (sugar)
1 tl leivinjauhetta (baking powder)
2 dl vehnäjauhoja (flour)
0,5 dl kaakaojauhetta (cacao)
1 tl vanilliinisokeria (vanilla sugar)
1 dl vettä (water)
100 g voita (butter)
suklaata (chocolate)

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
3. Lisää munasokerivaahtoon kuivat aineet, vesi ja voi.
4. Sekoita taikina hyvin.
5. Jaa taikina vuokiin.
6. Lisää suklaapalanen sydämeksi.
7. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

Mansikkakuorrute:
vatkautuvaa vaniljakastiketta
mansikkatomusokeria

Suklaakuorrute:
vatkautuvaa suklaakastiketta
tomusokeria

Vatkaa kastikkeet vaahdoksi. Lisää tomusokeria. Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Koristelu:
Sokerimassasta muotilla leikattuja lumihiutaleita, sydän koristekuvioita.

Sunday, November 6, 2011